Telegram Nedir, Nasıl Bir Uygulamadır?


Telegram Nedir, Nasıl Bir Uygulamadır?

Telegram, son zamanlarda insanların haberleşme, bilgi topluma ve haber paylaşımı yaptığı bir sosyal ağ paylaşım uygulamasıdır. Telegram Rus programcı Pavel Durov tarafından 2013’te kurulmuştur. 400 milyondan kullanıcıyla hizmet vermekte olan telegram uygulaması son zamanların en popüler sosyal medyalarında yerini almıştır. Kullanıcılar telegram aracılığıyla mesaj gönderebilir, fotoğraf ve video paylaşımının yanında ses ve dosya paylaşımında bulunabilir. Üstelik telegram uygulamasının web sürümü de bulunmaktadır. İşletim sistemleri olan Android, iOS, Windows Phone, Windows NT, macOS ve Linux’da uygulamayı indirebilir ve kullanıcı kimliği oluşturarak kullanmaya başlayabilirsiniz. Güvensiz internet ortamlarının yaygın olduğu bir sanal dünyada telegram kullanımında cep telefonu numarasını paylaşımını yapmamaktadır. Telegram’a telefon numaralarınızla giriş yapsanız dahi bunu gizleyebilme özelliği sayesinde kimse telefon numaranıza erişemeyecektir.  Bu durum kullanıcıların birçok telegram kanallarına katılmasını kolaylaştırmaktadır. Telegram’ın basit, hızlı ve özellikle ücretsiz olması kullanım sebeplerini arttırmıştır. Ayrıca telegram kullanıcıların mesajlarını korumaktadır. Bunun anlamı mesajlarınızın kimse tarafından görülmediği, hatta telegram tarafından bile görülmediğidir. Çünkü telegram sunucularına kaydedilmez. Özellikle coronavirüs (covid19) salgını sebebiyle kullanımı oldukça artan telegramın önemli önemli özelliklerine geçelim.

Telegramın En Önemli Özellikleri

  1. Mesajlaşma özelliği olan telegram’ın mesaj silme özelliği oldukça kullanışlı. Birinin mesajını silmek istediğinizde, bu mesajı karşı taraftan da silebilirsiniz.
  2. Telegram’da büyük boyutlu dosyalar gönderebilirsiniz. 1.5 GB’a kadar dosyalar gönderilebilir.
  3. İlgi çekici özelliklerinden biri de mesajları zamanlayarak gönderebilmek. Eğer arkadaşınızın doğum gününü kutlamak istiyorsanız unutmanızı engelleyebilir.
  4. Telegram'ın ses olmadan gönder özelliği ile karşı tarafa mesaj yollarken sessiz bildirim gitmesini sağlayabilirsiniz.
  5. Gönderdiğiniz mesajda yanlışlıklar olduysa, telegram’da bunu düzeltebilirsiniz.
  6. Telegram’a kayıt olurken numaranızı kullanırsınız ancak istemediğiniz sürece numaranız paylaşılmaz.
  7. Gizli sohbet edebilirsiniz. Bu özellikle uçtan uca şifreleme kullanılır. Telegram sunucularından siliniyor.
  8. Telegram grup kişi sayıları 200 bin kişiye kadar çıkabiliyor. Telegram kanallarında ise bu sayı sınırsız.
  9. Ekran görüntüsü alırken, aman dikkat! Karşıya bildirim gidiyor.
  10. Telegram uygulamasının kendi içinde uygulama kilidi özelliği var. Aktif ederseniz, uygulama kilidini bilmeyenler giriş yapamaz.